کشاورزان کرمان این روزها در میان سه ضلع مثلثی گرفتار شده‌اند که مهم‌ترین پایه اقتصاد بزرگ‌ترین استان کشور را به چالش جدی کشیده و کشاورزی را با بحران جدی مواجه کرده است.مشکلات کشاورزی در استان در حالی هر روز بیشتر می‌شود که طبق اعلام اتاق بازرگانی کرمان در سال ۹۹ و سال ۹۸ ، ۱۵هزار میلیارد ریال خسارت به دلیل شیوع کرونا به کشاورزان وارد شد.

نخلستان

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از مهر،  در سال جاری کشاورزان در سه جبهه با چالش‌های جدی مواجه هستند، نخست؛ افت قیمت دومینویی محصولات جالیزی است و کار را به‌جایی رساند که کشاورزان از محصولات خود به‌عنوان خوراک دام استفاده کردند.

افت نرخ محصولات کشاورزی بار دیگر نشان داد دولت در مهار دلالانی که در زمان برداشت محصولات قیمت‌ها را به‌شدت پایین می‌آورند و چند برابر در شهرهای بزرگ می‌فروشند ناکام مانده است به‌طوری‌که قیمت هر کیلو خیار ۲۰۰ تومان شد درحالی‌که همان محصول باقیمتی بین ۴ تا ۵ هزار تومان به دست مصرف‌کننده می‌رسید.

مشکل دوم کرونا بود؛ ممنوعیت صادرات محصولات جالیزی به عراق به مشکلات مردم افزوده بود که در آستانه برداشت این مشکل گریبان سایر محصولات را نیز گرفت اما این تازه ابتدای داستان بود، رایزنی برای صادرات محصولات در حال انجام بود که از ابتدای اسفند ۹۸ با آغاز همه‌گیری بیماری کرونا در ایران این بار ویروس کرونا به بلای جان اقتصاد کشاورزی کرمان تبدیل شد.

مرثیه خرماکاران

کرونا این بار اما نه‌ تنها محصولات جالیزی بلکه گریبان پسته و خرمای کرمان که در هر دو رتبه نخست سطح زیر کشت را در اختیار دارد، گرفت و عملا جلوی صادرات هر دو محصول گرفته شد. مرثیه خرماکاران دردناک‌تر است، تنها زمان صادرات و فروش خرما به‌خصوص خرمای مضافتی بم، ماه رمضان است.  کشورهای اسلامی هرسال دو ماه مانده به ماه رمضان سفارش خرید را شروع می‌کنند و نخل‌داران کرمانی نتیجه زحمات خود را در گرمای خرماپزان برداشت می‌کنند اما عملا در سال جاری هنوز خبری از صادرات خرما نیست.

سیلاب و تغییرات اقلیمی سومین مانع تولید محصولات کشاورزی است؛ محصولات جالیزی، خشکبار، مرکبات و محصولات گلخانه‌ای کرمان نیز وضعیت بهتری ندارند در این میان کشاورزان برای رهایی از مشکلات به بازار داخلی چشم دوخته‌اند اما هم‌زمان با بهار، تغییرات اقلیمی هم نمایان شد و این بار تنها دو روز از سال ۹۹ نگذشته بود که جنوب استان با سیلاب پیش‌بینی‌نشده‌ای مواجه شد.

کشاورزی، مهم‌ترین محور اقتصادی جنوب کرمان

سیلی که مدیران استان کرمان انتظارش را نداشتند به‌یک‌باره شهرستان‌های جنوبی استان را فراگرفت و خسارت‌های قابل‌توجهی به کشاورزی و دامداری جنوب وارد کرد به‌طوری‌که بخش قابل‌توجهی از شهر زهکلوت زیر آب رفت و هکتارها مزرعه و گلخانه کشاورزی زیر گل‌ولای مدفون شد. حالا هزاران کشاورز در انتظار چاره‌اندیشی برای فراهم شدن زمینه فروش محصولات کشاورزی در بازار داخلی هستند و امیدوارند تا شاید چاره‌ای برای مهار کرونا و آزاد شدن صادرات محصولات کشاورزی به کشورهای مختلف اندیشیده شود.

به گفته رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان سیلاب ابتدای سال حداقل ۵ هزار میلیارد ریال به هزاران هکتار زمین کشاورزی خسارت وارد کرده است.

سعید برخوری ادامه داد: سیلاب بیشترین خسارت‌ها را به شهرستان‌های رودبار، کهنوج، عنبرآباد، فاریاب، منوجان، جیرفت و قلعه‌گنج وارد کرد که موجب تخریب کامل برخی از مزارع شد.

وی از کشاورزان خواست محصولات خود را مقابل حوادث بیمه کنند تا در صورت بروز مشکلاتی مانند سیلاب‌های مکرر فصل بهار در امان باشند.

برخوری گفت: بیشترین میزان خسارت به کشاورزان جازموریان در شهرستان رودبار جنوب وارد آمده است و در حال بررسی برای حمایت از کشاورزان هستیم.

رئیس جهاد کشاورزی جنوب کرمان بیان کرد: سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در ۷  شهرستان جنوبی کرمان تولید و روانه بازار مصرف می‌شود و با توجه به ارگانیک بودن این محصولات در بازار جهانی هم از استقبال خوبی برخوردار هستند.

وی گفت: ۸۵ نوع مختلف محصولات کشاورزی در بخش باغی و زراعی تولید می‌شود. جنوب کرمان در تولید ۵ محصول رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است و امیدواریم با تمهیدات اندیشیده شده و با رفع کرونا صادرات این محصولات رونق گیرد.

دولت در زمان شیوع کرونا وضعیت بازار داخلی را سامان دهد

دبیر انجمن خرمای کرمان بیان کرد: خسارت‌های قابل‌توجهی به کشاورزان واردشده چون امکان صادرات در زمان کم وجود دارد.

مقداد تکلو افزود: دولت باید از کشاورزان حمایت کند و به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که مشکلات ناشی از عدم امکان صادرات و دپو شدن محصول در سردخانه‌ها کاهش یابد.

وی بیان کرد: هم‌اکنون ۱۱۰ هزار تن خرما در انبارهای شمال و جنوب استان وجود دارد. پیش‌بینی می‌کنیم حداقل نیمی از این محصول در سال جاری به فروش نرسد.

تکلو ادامه داد: خواستار همکاری دولت برای عرضه روان و بهتر محصول خرما در بازار داخلی هستیم. البته این فقط خرما نیست که دچار مشکل در زمینه صادرات و از دست رفتن فرصت ماه رمضان شده است.

در زمینه صادرات پسته نیز خسارت‌ها قابل‌توجه است، اما مهم‌ترین امتیاز پسته نسبت به خرما امکان نگهداری و صادرات پس از بحران کروناست.

رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان در این خصوص معتقد است؛ کرونا روی سیستم اقتصادی کل دنیا اثر گذاشته و به‌تبع آن کشاورزی کرمان نیز دچار مشکلات عدیده شده است و فرصت‌های صادراتی ازدست‌رفته است.

مهدی طبیب زاده گفت: به دلیل بسته شدن واحدهای تولیدی برای بسته‌بندی و صادرنشدن به‌موقع خرما هم با چالش مواجه شدیم و بخشی از محصول در انبارها مانده است درحالی‌که هرسال در این زمان خرما به بسیاری از کشورهای متقاضی ارسال‌شده بود. بسیاری از کشورها سفارش‌های وارداتی را متوقف کردند یا کاهش دادند.

کشاورز سرمایه در گردش ندارد

وی گفت: کشاورزی دارای یک چرخه است درواقع کشاورزان بعد از فروش محصول پول لازم برای آماده‌سازی زمین برای سال آینده یا محصول بعدی را به دست می‌آورد اما در حال حاضر به دلیل اخلال در خریدوفروش عملاً کشاورز سرمایه در گردش برای تولید سال بعد ندارد و اینجاست که دولت باید ورود کند و دست کشاورزان را بگیرد.

طبیب‌زاده افزود: در زمینه صادرات پسته ما مشکلی نداریم اما سفارش خرید به‌شدت کاهش‌یافته و کشورهای مختلف در ابتدا منتظر هستند تا بحران ویروس از بین برود و بعد صادرات را آغاز کنند.

کد خبر 502436

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار کرمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha